Gemeente Tervuren
A  A  A 

ict

Hieronder vindt u wat info over onze visie op ICT in onze school.

Wat is ICT en wat is het doel ?

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. ICT is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, ook niet meer uit onze school. Zo helpt ICT de leerkrachten bij het voorbereiden van de lessen, zeker ‘een must’ nu elk klaslokaal beschikt over een interactief bord. In de klas zorgt het voor afwisselende lessen, die aansluiten bij het niveau van het kind. Door de juiste inzet van ICT neemt de motivatie van de leerlingen toe, verbeteren de leerprestaties en wordt het leerproces efficiënter.

Is ICT een leervak ?

Neen, ICT is geen leervak op zichzelf maar kan perfect in elke leervak geïntegreerd worden.

ICT in de kleuterklas

Waarom niet ? Dit schooljaar zijn er wekelijks 2 lestijden voorzien voor de kleuterschool. Ik kom op donderdag- en vrijdagnamiddag om de kleuters te laten kennismaken met de computer, het tablet, … . Vanaf de 3de kleuterklas wordt het wat uitgebreider opdat we de doelen die we opgesteld hebben samen kunnen bereiken.

ICT in de lagere school

Dat we al goed bezig waren op ICT gebied in de lagere school, dat is ook dit jaar alweer gebleken maar ICT staat niet stil. Wij dus ook niet.

Dankzij de komst van meester Wilfried (meester WIFI voor de leerlingen), kunnen we nieuwe ICT-vaardigheden aanbrengen. Op de website onderwijs.tervuren.be (opgelet : zonder de ‘www’ ervoor) kan u het hele programma bekijken. Vanaf het 3de leerjaar krijgen de leerlingen een mailadres, volledig beheerd door de klastitularis. Het doel van het mailen is enkel om de communicatie rond opdrachten vlot te laten verlopen. Hierbij worden ook de eerste stappen van tekstverwerking aangebracht. Het 4de leerjaar gaat zich verdiepen in het maken van mindmappen terwijl het 5de leerjaar presentaties zal leren maken. Van de leerlingen van het 6de leerjaar verwachten we dat ze ten volle voorbereid zijn op wat zal komen in het middelbaar: werken met een google rekenblad.

Zowel de leerkrachten als de leerlingen zullen (leren) werken met google docs (= gratis). Hiermee kan dus thuis (ook gratis) verder op gewerkt worden zelfs na de basisschool.

Op school krijgen ze heel veel ICT mogelijkheden zowel tijdens de les als tijdens de pauze. Uiteraard is het ook fijn als uw kind dit thuis kan verder zetten.

Tijdens de lockdown hebben de leerlingen en leerkrachten (L4, L5 en L6) leren werken met google classroom. Een dikke duim voor iedereen want zo hebben we bewezen dat onze school digitaal gebied goed bezig is. Uiteraard blijven we hierin verder investeren zodat google classroom op elk moment kan ingezet worden bv. bij (langdurige )ziekte van een leerling, als hulpmiddel voor een zorgleerling, …

Online oefenplatformen lagere school :

Bingel : Van zodra de officiële klaslijsten in orde zijn, kan er een bingelaccount aangemaakt worden. Ondertussen heeft elk kind van het 1ste leerjaar t/m het 6de zijn/haar bingelaccount. De logingegevens kleven in de agenda op de daarvoor voorziene pagina. Alle oefeningen werken met een klokje. Merkt u dat dit stress geeft aan uw kind, laat dit dan weten aan de klastitularis zodat het klokje kan afgezet worden. Vanaf het 2de leerjaar wordt er wekelijks een spellingstaakje klaargezet over het geleerde woordpakket. Na elk controledictee wordt er een foutenanalyse gemaakt zodat uw kind onmiddellijk aangepaste remediëringsoefeningen krijgt. De school betaalt hiervoor graag extra. Indien uw kind een bingeltaakje krijgt, zou het fijn zijn als hij/zij dit thuis mag maken. Bingel kan zowel op een tablet als op een computer gebruikt worden.

Scoodle play : Dit online oefenplatform wordt gebruikt voor de wiskundemethode 'De Wiskanjers'. Wist u dat uw kind de 'Parate Kennistoetsen' hierop kan voorbereiden ?
Ook voor de taalmethode 'De taalkanjers' kan uw kind online oefeningen maken. Heel nuttig wanneer er een bloktoets gepland is zowel voor taal als rekenen.

Typ10 :

Wekelijks wordt er een uurtje typ10 voorzien voor de leerlingen vanaf het 4de leerjaar tijdens de middag.


Evaluatie :

Voor de lagere school : op het rapport zullen de ICT vaardigheden geëvalueerd worden a.d.h.v. smiley’s via het vak Muzische Vorming – media.

In de kleuterklas evalueer ik zelf de kleuters waar ik mee gewerkt heb. Uiteraard zijn de kleuterjuffen hiervan op de hoogte. Vanaf de 3de kleuterklas krijgt elke kleuter een ICT-zakboekje met daarin de doelen waaraan we gaan werken. Dit boekje wordt op school gehouden tot en met het 6de leerjaar. Op het einde van het 6de leerjaar wordt dit boekje + een extra evaluatie met daarop de behaalde eindtermen aan de afgestudeerden meegegeven.

Nog belangrijk is onze schoolwebsite www.gbs-vossem.be waar u heel nuttige informatie van onze school op vindt en uiteraard ook alle klasblogs waar u de foto’s kan bekijken en klasgebonden info op vindt.

Indien u vragen over ICT op onze school heeft, kan u altijd terecht bij mij, meester Wilfried of meester Kristof.

Juf Machteld


Evenementen

Vorige maandmei 2022Volgende maand
mdwdvzz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345